Legalizacija marihuane

Dokaj popularno vprašanje zadnje čase. Legalizirati marihuano ali ne? Hm. Pa poglejmo.

Skeptiki obožujejo in se trdno oklepajo tega argumenta: če jo legaliziramo, bomo naredili dostopno širšim množicam,  kar pomeni, da bo vedno več in več ljudi kadilo marihuano. Kar pa vsekakor ne drži, vsaj v praksi ne. Poglejmo za primer Nizozemsko, predvsem glavno mesto Amsterdam, ki je znano po marihuani, prostituciji in homoseksualnosti. Stastus quo (trenutno stanje) je, da domačini povečini ne kadijo marihuane, vsaj redno ne, zgolj občasno.

Največ skadijo turisti, tujci. Na kratko, dve besedi: prepovedan sadež. Dokler je nekaj prepovedano, je vsekakor veliko bolj mamljivo, kot pa, ko to prepovemo. (Naj opomnim, vse se je začelo pri Adamu in Evi ter prepovedanem sadežu sredi vrta. Če ne bi bilo prepovedano, se oba jabolka najverjetneje sploh ne bi dotaknila.) Prepovedano mami – in največkrat tudi premami.

marihuana

Še ena pozitivna stvar je zmanjšanje črnega trga. Če se nekaj legalizirana, potem država prevzame nadzor nad tem (gojenjem, trgovanjem, prodajo itd.). Bizarno, kakor se morda sliši, npr. z legalizacijo prostitucije v Nemčiji je vlada določila zakone za prostitutke, med drugim tudi zdravstveno zavarovanje. Kar je pa povsem druga zgodba, a v osnovni povsem enaka: legalizacija nečesa, kar nas spremlja že dolgo časa, a je večini moralno nesprejemnljivo.

Potrebno je še omeniti primer Češke republike, ki je pred kakim letom izdala zakon, katerega dolgoročne posledice pa še niso znane. Polnoletnim osebam je dovoljeno posedovati 1,5 g heroina in kokaina, 2 g metamfetamina, 15 g marihuane, 4 tabletke ekstazija in 5 lsd tabletk. V domovih pa je dovoljena rast do 5 konopljinih grmov in 40 halucinogenih gob.

2 misli o “Legalizacija marihuane

 • 28.12.2011 pri 13:59
  Permalink

  Naj povem da 60 % marihuane pride iz mexiških kartelov s katerim dobičkom organizirajo ves drugi trg trdih drog.V glavnem to jim jre glavni kapital za vsa druga sranja ki jih opravljajo.Naj povem da se je ilegalizacije spomnil nek politik ki je hotu biti predsednik in se je slepo vrgel nad marihuano ker je bila pač droga hipijev.Jaz osebno nerad kadim vendar sem že poizkusil vrsto drugih produktov ki so na bazi marihuane in naj vam povem da delujejo pri problemih (od izboljšanja jeternih testov,ledvic,nespečnost,anoreksija(tega nisem poizkusil,vendar vem iz druge roke kako je).
  ZatO PROSIM VAS,DEJTE ODDEMONIZIRAT MARIHUANO IN JO OBLAŽITI Z ZAKONOM TAKO DA SI LAHKO VSAK SADI DOMA.Veliko držav je že sprejelo te ukrepe in tam se je drastično znižal kriminal ,in naj povem tudi to da….ko greš k dilerju kupit travo ima diler tudi drugo ponudbo ki zamika če trave zmanjka.Recimo da prvič vzameš kokain ki je 1000 hujši ali heroin ki tudi ni daleč od koke in tu imaste računico za bodoče narkomane ki bodo naredili vse da pridejo do naslednjega zadetka.(kriminal ipd).
  Obvezno je treba omilit zakon o gojenju za lastne potrebe in zagotavljam vam da bo vzporedno upadu tudi kriminal zaradi trdih drog.
  Hvala da sem lahko povedal svoje

 • 28.12.2011 pri 14:13
  Permalink

  Aja pa še to…Če bi državav lekarnah prodajala kakovostno marihuano bi to bil tudi dober nači z pobiranje davkov kot je to v Amsterdamu.
  In še nekaj na temo ki je nad mano.Ko sem bil v vojski sta bila pivo in alkohol strogo prepovedana.
  Neverjetno je kako začne možgan delovat ko mu nekaj ni dovoljeno.Jaz naprimer prej nisem pil, in odkar sem prišel v vojašnico je bila to glavna dejavnost. (šverc in pitje alkohola).
  Nato so poveljniki naredili kantino kjer si ob kosilu lahko dobil eno pločevinko pive—ne boste verjeli, ampak zanimanje za alkohol je začelo upadat in se zmanjšalo za 40 %.
  Imejte to malo v glavi ko se odločate o teh stvareh in ne bodite zapičeni v idejo TO JE DROGA ,saj je v primernih količinah tudi kamilica droga.Kot sem povedal marihuana je bila demonizirana z razlogom in to jim je tudi uspelo.DEJMO BIT BOLJ PAMETNI IN SE DEJANSKO POZANIMAT S ČIM SE TAKO MOČNO NE STRINJAMO.
  lEP POZDRAV IZ PRIMORSKE. T O M A Ž

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja