Nevarna prehranjevalna motnja

Poznam veliko število prehranjevalnih motenj. Vsaka izmed njih je sama po sebi nevarna, saj je hrana ključna za vzdrževanje zdrave telesne teže kot tudi vseh življenjskih procesov v telesu posameznega človeka. Vsak človek lahko razvije motnje pri prehranjevanju, vendar je bulimija veliko bolj prisotna pri ženskah. Lahko se pojavi tudi pri moških, vendar je to dokaj redko, saj je razmerje približno 1:10. Pomembno je, da znamo prepoznati znake omenjene prehranjevalne motnje in čimprej poiskati pomoč zase, za družinske člane, prijatelje ipd. Zdravljenje s psihoterapijo je izredno uspešno in predstavlja prvi korak do boljšega življenja in počutja.

Bulimija vpliva na prehranjevalne navade posameznika

Bolezni prehranjevalnih navad so lahko zelo destruktivne za trpeče posameznike. Zelo resna je bulimija, saj preprečuje zdravo uživanje hrane. Pravimo ji tudi Bulimia nervosa, ki povzroča hitro izgubo teže in popačeno oziroma neresnično sliko, ki jo ima posameznik do svojega telesa.

Bulimija je bolezen, pri kateri imajo posamezniki popačeno sliko o svojem telesu.
Bulimija je destruktivna bolezen, zaradi katere imajo posamezniki popačeno sliko o svojem telesu.

Prizadene večinoma ženske. Glavni razlog za to ni znanstvenikom in zdravnikom povsem poznan. Nanaša pa se morda na socialne norme in pričakovanja, ki jih ima družba do žensk. Omenjena motnja se pogosto razvije pri ljudeh, ki imajo psihološke ali čustvene težave. Do njenega razvoja pa lahko prispeva tudi določen stresni dogodek ali situacija, ki močno prizadene osebo.

Kako se bulimija razlikuje od drugih prehranjevalnih motenj

Razlike pri motnjah hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija.

Glavna razlike med bulimijo in drugimi prehranjevalnimi motnjami je ta, da trpeče osebe izbruhajo zaužito hrano. Pogosto to storijo tako, da svoje telo prisilijo k bruhanju. Uporabljajo pa lahko tudi različna odvajala, tablete za hujšanje, diuretike in podobno.