Pozdravimo družinske odnose

Naša družina je neprecenljiva, saj imamo samo eno. Dostikrat se pa zgodi, da se skozi čas pojavijo zamere, ki vodijo do nerazrešenih konfliktov. To večinoma oslabi odnose v naši družini in lahko privede k propadu komunikacije med člani. Take družine ostanejo razdvojene in otroci, starši, kot tudi sorodniki med seboj več ne komunicirajo. Družinska terapija pa nam pomaga pozdraviti odnose in poiskati ključne vzroke, ki so privedli do nesporazumov. Družino imamo samo eno, zato jo je kljub vsem težavam vredno rešiti.

Od družine se naučimo vse

Družinska terapija cilja k temu, da se med člani ponovno vzpostavijo močne vezi. Dostikrat se lahko zgodi, da pozabimo na pomembnost odnosov z ljudmi s katerimi smo odraščali. Od njih se naučimo govorice, odnosov, ritualov kot tudi opazovanja sveta okoli nas.

Družinska terapija

Najbolj pomembno pa je, da nam družinska terapija omogoča, da ponovno začutimo ljubezen do ljudi, ki so nam najbližje. Z novimi tehnologijami je tudi možno terapijo opravljati E-psihoterapijo, kar pomeni, da se terapevt pogovarja s celotno družino preko prenosnika, tablice ali druge naprave.

Naša družina so vsi ljudje s katerimi smo odraščali. Ni nujno, da smo v krvni povezavi z njimi. Lahko so to tudi prijatelji, oddaljeni sorodniki in drugi ljudje, ki so za nas skrbeli in z nami delili znanje.

Terapija je prvi korak za boljši jutri

Družinska terapija je namenjena izključno namenu, da se vzpostavi funkcionalnost v sami strukturi odnosov med družinskimi člani. Možno pa je tudi, da se pomaga posameznim ljudem v stiski, ko družina žaluje ali izkuša težko tranzicijsko obdobje. Te stiske so lahko:

 • Izguba družinskega člana
 • Bolezni
 • Čustvene težave
 • Specifične težave posameznika, ki vplivajo na druge člane

Psihoterapevt, ne glede na to, ali opravlja E-psihoterapijo ali pa je fizično prisoten z družino v nekem prostoru, bo poskušal izdelati načrt za izboljšanje odnosov. Pomembno je, da si poskušamo predstavljati naše težave in težave drugih članov v sklopu delovanje celotne družino. S tem mislimo, da naše obnašanje, kot tudi obnašanje drugih, vpliva na celotno dinamiko odnosov v sami družinski enoti.

Družinska terapija

Tukaj bi radi izpostavili skupinsko dinamiko, ki jo bo poskušal psihoterapevt bolje razumeti, da nam bo lahko pomagal. Velikokrat nevede naredimo situacijo velik slabšo s prerekanjem in nerazumevanjem drugih članov in njihovih težav.

Kakšne izkušnje ima družinski psihoterapevt?

Terapevt, ki se ukvarja s težavami v družini je ekspert na svojem področju. Njegovo ali njeno izobraževanja temelji na razumevanju prej omenjene dinamike odnosov. Poleg tega pa sčasoma analizira:

 • Potrebe posameznik družinskih članov
 • Težave, ki se pojavljajo
 • Razloge za nastanek konfliktov
 • Možne rešitve

Vse to je proces dolgoletnih izkušenj, ki jih terapevt aplicira v resničnem svetu preko opazovanja in prakse. Pogosto se lahko tudi zgodi, da nam terapevt predpiše različne vaje sodelovanja, zaupanja ali skupnih izletov. Temu je večinoma tako, saj aktivnosti zbližujejo družinske člane in med njimi ojačajo vezi.

Vse informacije so vedno strogo zaupne in naš terapevt, jih ne bo delil z nikomer. Naši podatki bodo ostali varovani tudi, če se bomo poslužili družinske E-psihoterapije.

Poznamo mnoge vrste terapij

Družinsko terapijo je dandanes možno opravljati na fizični lokaciji, kjer se nahaja psihoterapevt, ali pa preko E-psihoterapije. V vsakem primeru so najbolj pogoste oblike sledeče:

 • Bownova terapija

  Tukaj se primarno osredotočamo na posameznika, ki ne želi ali ne more vključiti v pogovor ostalih družinskih članov. Skupaj s terapevtom se učimo boljše odzivnosti v čustvenih situacijah, da ne prerastejo v nepotreben konflikt.

 • Strukturna terapija

  Večinoma mišljena za starše in otroke. Uporablja se za družine, kjer so starši izgubili nadzor nad otroci. Terapevt poskuša staršem predstaviti zdrave meje, ki jih morajo imeti otroci ter, da se tako naučijo spoštovanja znotraj družine.

 • Sistematična terapija

  Včasih lahko konflikti nastanejo zaradi različnega obnašanja med družinskimi člani. Tukaj nam terapevt predstavi pomen različnih dejanj članov, ki lahko nakazujejo na težave. To je tudi terapija, kjer se terapevt potopi v najglobje težave same strukture družine.

 • Strateška terapija

  Včasih je najboljša pot k okrevanju prek skupnih vaj in aktivnosti. Interaktivnost med člani v družini je izjemnega pomeni, saj se tako gradijo močnejše vezi ter izboljšuje zaupanje.

Družinska terapijab

Komunikacija je vedno v ospredju, ko sodelujemo pri E-terapiji, kot tudi fizičnemu obisku pri terapevtu. Vedno poskušajmo biti čim bolj iskreni in tudi iskreno poslušati druge družinske člane ter njihova mnenja.

Za najboljše strokovnjake z izkušnjami v reševanju sporov v družini obiščimo spletno stran podjetja www.psihovital.si, kjer bomo našli vse informacije, ki jih potrebujemo.

Neplodnost doleti vedno več parov. Kaj jo povzroča, kje se skrivajo razlogi, kaj lahko proti temu storimo in kje poiščemo pomoč? Preberi več …