Učinki poporodne depresije na vse družinske člane

Poporodna depresija nastopi v obdobju, ko bi morala biti mlada mamica najbolj vesela. Namesto miru, občutka zadovoljstva in sreče ob rojstvu otroka, se sooča z negativnimi občutki. Spremlja jo nezadovoljstvo, utrujenost, občutek preobremenjenosti, zaskrbljenost, nespečnost in kronično pomanjkanje spanja. Pri nekaterih nastopi postopoma, pri nekaterih posameznicah pa hitreje. Velikokrat je posledica velikih življenjskih sprememb, torej ne samo rojstva. Nanjo vpliva prilagajanje na starševstvo, spremembe rutine,  preobremenjenost, partnerski odnos, finančno stanje, občutek pomanjkanja pomoči in razumevanja ter podobno.

 

Najlepši trenutki in občutek nemoči

Poporodna depresija je posledica velikih sprememb v življenju žensk. Že v samo nekaj dneh, tednih ali mesecih po rojstvu otrok, so opazne spremembe v razpoloženju. Ženska postane utrujena, razdražljiva, nemirna, nezmožna koncentracije, žalostna in jokava.  Velik del vzroka za nastanek je v samem ravnovesju hormonov v telesu.  Drugi del pa je vsekakor posledica psiholoških sprememb. Na oba vidika je možno vplivati, vendar zgolj ob posvetu s strokovnjakom. Hormonsko ravnovesje je možno uravnavati z zdravili, medtem, ko psihološko stanje potrebuje poglobljeno terapijo. Poglobljen pogovor v kombinaciji s spremembo življenjskega stila in zdravili, prinese postopne, a zanesljive rezultate.

Negativni občutki in spremembe

Negativni občutki v ženski psihi, izhajajo tudi iz okolja. Nezadovoljstvo, utrujenost, nespečnost, sovražnost do partnerja in otroka, napadi panike in podobno, so le nekateri izmed simptomov. Povečini zdravljenje ne vsebuje antidepresivov, saj posameznice potrebujejo poglobljeno terapijo in pogovor. Na voljo so tudi različne podporne in svetovalne skupine. Slednje svetujejo glede spopadanja z vsakodnevnimi problemi in olajšajo prehod do postopnega ozdravljenja.

Vsakodnevna podpora in postopno ozdravljenje

Poporodna depresija vpliva na vse bližnje člane. Ne vpliva zgolj na mater in partnerja, temveč tudi na otroka in druge bližnje. Pot do ozdravljenja je dolga in naporna. Posameznica potrebuje zagotovilo, da je varna, ljubljena in zaželena. Obilo podpore mora dobiti ne samo od najbližjih, temveč tudi s strani terapevtov in ljudi v podpornih skupinah. Zavedati se mora, da ni sama in da so tudi drugi v podobni situaciji.