Otroci in kontaktne leče

Kot pri odraslih je tudi pri otrocih najprej potreben pregled pri očesnem specialistu. Pomembno je, da se starši s svojimi otroki pogovorijo o rokovanju z lečami in postopek nege prikažejo na zabaven način. Pri tem lahko veliko pomaga tudi specialist okulist. Najprimernejše leče za otroke so silikonske hidrogelne kontaktne leče za enkratno uporabo. Te se priporočajo že zaradi same higiene, silikonski hidrogelni material pa se priporoča tudi zaradi visoke prepustnosti kisika do roženice. Starši so tisti, ki morajo oceniti, ali je otrok dovolj zrel in odgovoren za uporabo in nego kontaktnih leč. Specialist otrokom razloži tudi tveganje pri uporabi leč. Ponavadi otroci specialista dovolj spoštujejo in zato upoštevajo njegova navodila. Pogosteje se za leče odločajo oziroma zanimajo dekleta, medtem ko jih fantje uporabljajo predvsem zaradi oviranja očal pri športnih aktivnostih. Samo vstavljanje kontaktnih leč otrokom ne povzroča večjih težav, saj so precej pogumnejši in manj boječi v primerjavi z odraslimi. Pred kratkim narejene raziskave so pokazale, da so otroci in najstniki veliko bolj zadovoljni s kontaktnimi lečami kot z očali in da lahko za svoje kontaktne leče skrbijo lepše in boljše kot marsikateri odrasli uporabnik, če so seveda pravilno osveščeni in nadzirani s strani svojih staršev.

Človeško oko predvidoma neha rasti okoli 15. leta. Mnogi pacienti (večinoma kratkovidni) opažajo, da se njihov vid spreminja do poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih let. Ker je danes na voljo velika ponudba leč za enkratno uporabo, ni več potrebno čakati, da se vid ali oblika očesa stabilizirata. Pomembno je, da uporabnik kontaktnih leč redno hodi na preglede k specialistu, saj je mogoče vse spremembe vida korigirati z novimi lečami. Raziskave so pokazale tudi, da kontaktne leče in očala ne vplivajo na razvoj ostrine vida, če je korekcija optimalna.

Kot smo že omenili, je na voljo velika izbira kontaktnih leč – ene izmed najbolj priporočljivih (sploh za otroke) so leče za enkratno uporabo. Ni treba skrbeti za njihovo čiščenje, vsak dan imajo otroci tako na voljo nov in svež par kontaktnih leč, pred spanjem pa leče preprosto zavržejo. Leče za ponovno uporabo (dvotedenske, mesečne) je potrebno čistiti in negovati. Postopek je zelo enostaven, sploh zaradi večnamenskih čistilnih tekočin. Čas, ki ga potrebujemo za nego naših leč, je odvisen od izbranega načina nege, sicer pa je v primerjavi s preteklimi leti danes nega kontaktnih leč zelo preprosta in hitra.

Otroci imajo v primerjavi z odraslimi večje zenice in prozornejše oči, zato lahko več UV-žarkov prodre v njihovo občutljivo mrežnico in jo poškoduje. Ker otroci preživijo veliko časa na prostem, jih večina staršev pred UV-sevanji zaščiti z zaščitnimi sredstvi, le redki pa zaščitijo njihove oči. Med aktivnostmi na prostem je potrebno uporabiti kontaktne leče, ki odbijejo UV-sevanje, saj te zagotavljajo dodatno zaščito. Kljub temu pa ne morejo nadomestiti korekcijskih ali sončnih očal, ki absorbirajo UV-sevanje. Tako da imejte v mislih tudi to, da ima vaš otrok poleg kontaktnih leč še kvalitetna korekcijska in sončna očala.

Auer optika