Kaj je sokovnik?

Si želite tudi vi sami doma pripravljati slastne, osvežilne ter zdrave sadne in zelenjavne napitke, ki bi bili polni vitaminov? Bi radi kar se da najbolje poskrbeli za svoje zdravje in zdravje svoje družine, svojih najbližjih? Potem je sokovnik nekaj, kar zagotovo morate imeti v svoji kuhinji! Omogoča vam namreč, da si hitro in enostavno pripravite sveže iztisnjene sokove oziroma smoothije ali smutije, kot jim reče veliko ljudi. In to ne le sokove iz sadja, ampak tudi iz različne zelenjave, zelišč, kalčkov in še marsičesa drugega.

Na tržišču obstaja ogromna ponudba različnih sokovnikov, med katerimi lahko izbirate. Odločitev, katerega boste izbrali je odvisna predvsem od vaših želja in potreb, glavna razlika med njimi pa je način, kako delujejo. Sokovnikom, ki vsebujejo posebno rezilo, s katerim med vrtenjem razrežejo sadje in zelenjavo na čisto drobne koščke, pri čemer se izloči tudi sok, ki priteče skozi filter oziroma mrežico, pravimo centrifugalni sokovniki, tistim napravam, ki sok iztisnejo s pomočjo posebnih valjev oziroma vijakov, pa polžasti sokovniki.

Obe vrsti naprav za iztiskanje sadnih in zelenjavnih sokov oziroma sočenje imata isti namen in obe vam bosta omogočili zelo hitro narediti zdrav napitek, kljub temu pa zaradi načina delovanja vsake od njiju obstaja nekaj razlik, ki jih je dobro poznati, preden se odločite za nakup. Vedeti morate namreč, da so centrifugalni sokovniki precej glasnejši od polžastih, ki so zelo tihi, kar pomeni, da boste morda s pripravo jutranjega soka kdaj zbudili svoje bližnje, po drugi strani pa vam bo priprava soka z napravo, ki deluje na centrifugalni način vzela manj časa, saj postopek poteka hitreje kot pri drugi vrsti naprave za iztiskanje slastnih sokov.

Tisti, ki še posebej pazite na svoje zdravje oziroma si želite sočiti tudi zelišča in listnate rastline, kot so na primer koprive ali solata, se boste najbrž odločili za polžasti sokovnik, saj z njim iz omenjenih rastlin lahko iztisnete sok, medtem ko centrifugalni sokovnik tega žal ne omogoča. Razlika med obema vrstama sokovnikov je tudi v količini pulpe oziroma kaše, ki ostane po sočenju, saj je ta količina pri polžastem sokovniku, ki iz sadja, zelenjave in vsega ostalega sok iztisne, veliko manjša.

Odločitev o tem, kakšen sokovnik boste izbrali je vaša. Pred nakupom se pozanimajte o vseh lastnostih vaše nove naprave, premislite, zakaj ga boste uporabljali in preverite tudi, kako je s čiščenjem oziroma kako zamudno je to opravilo. Ne glede na to, za katero od obeh različic naprav za sočenje se boste odločili, pa vam zagotavljamo, da je sokovnik nekaj, kar enostavno morate imeti v svoji kuhinji. Ne le, da so sadni, zelenjavni in drugi sveže iztisnjeni sokovi zelo okusni, temveč so tudi predvsem zelo zdravi in polni vitaminov, vlaknin in drugih hranilnih snovi, kar pomeni, da bodo zagotovo prispevali k vašemu dobremu počutju. Z rednim pitjem sokov boste imeli več energije, izboljšali boste odpornost vašega imunskega sistema in se bolje počutili v svoji koži.

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja