Cvetličar

1. MATJAŽ, TOREJ KAJ JE VPLIVALO NA TVOJO ODLOČITEV, DA SI SE ODLOČIL POSTATI CVETLIČAR?

Zdi se mi, da sem drugačen od večine moških. Sem moški, ki svojo ženo vedno presenti s kakšno rožico, pa ne glede na to, ali je praznik ali ne. Kajti večini moškim se takšne poteze zdijo odveč, nekaj obvezujočega, meni pa se zdi to lepo in prav.

Rad delam z rožami, hkrati pa je še žena vesela, ker ji pomagam urejati balkone in podobne stvari. Doma imam cvetlični vrt, ki ga urejam z največjim veseljem. Poleg tega se ljubiteljsko ukvarjam tudi z okraševanjem na lokalnih prireditvah, kar mi je še posebaj v veselje.

2. KATERE SO PO TVOJI PRESOJI TISTE TEMELJNE OSEBNOSTNE LASTNOSTI, KI NAJ BI LOČEVALE DOBREGA IN SLABEGA CVETLIČARJA?

Verjetno, da svoje delo opravljaš s srcem, da se mu znaš predati, se vanj vživeti. Hkrati moraš imeti estetski občutek, ker je velikokrat potrebno narediti kakšne aranžmaje, treba je vedeti kaj sodi skupaj in kaj ne, skratka moraš biti talentiran. Tudi občutek za rastline je potrebno imeti, ker neki »robavs« ne bo znal z rožami. Pomembno je tudi, da slediš trendom, podobno kot pri arhitekturi ali pa v modi. Dobro je tudi, da znaš ustreči stranki, da znaš prepoznati njihove potrebe in želje, namreč dober cvetličar bo znal stranki tudi ustrezno svetovati pri izbiri in negi cvetja. Cvetličar mora znati komunicirati s strankami, poznati osnovna načea etike in etnologije, potrebno je tudi znati racionalno uporabljati materiale, čas in energijo.

cvetličar

3. KAKŠNA IZOBRAZBA JE POTREBNA ZA OPRAVLJANJE TEGA POKLICA?

Sam sem se po končani osnovni šoli vpisal na poklicno šolo – Vrtnarsko šolo v Celju, za pridobitev poklica cvetličar. Ta šola je ponujala velik del prakse, ki je tudi kasneje pri delu samem zelo pomembna. Kot sem že rekel, je potrebno slediti trendom, če je danes v modi minimalizem, je podobno tudi v cvetličarstvu, če pa je v modi »razbohotenje« oz. bogat slog, je tako tudi pri nas. Vse se nekako dopolnjuje. Poleg tega je potrebno imeti ustrezna znanja o rožah, pa tudi o lončnicah in substratih, ter o rezanem cvetju.

4. IMATE MORDA V SLUŽBI KAKŠNA DODATNA IZOBRAŽEVANJA,TEČAJE?

Seveda, redno se udeležujemo tekmovanj in razstav, kjer prejemamo priznanja. Tam pridobiš tudi veliko novih idej, se nekako izpopolniš. Poleg tega lahko uporabiš svojo domišljijo in če si nagrajen, si toliko bolj zadovoljen. Zelo sem vesel, če s svojim izdelki razveselim ljudi.

5. OPRAVLJANJE VSAKEGA POKLICA SESTOJI IZ DOBRIH IN SLABIH PLATI. KAJ TI JE PRI DELU, KI GA OPRAVLJAŠ, NAJBOLJ VŠEČ?
Všeč mi je to, da rad opravljam svoje delo, ki ni monotono. Rad skrbim za rože, rad imam umetnost in uživam v naravi.

5a. PA NEGATIVNE PLATI TVOJEGA DELA?

Nekako lahko rečem, da mi je prav vse všeč pri delu, ki ga opravljam. Morda me moti edino to, ker velikokrat delam tudi v nedeljo in tako ne morem izkoristiti sicer dela prostega dneva zase in za družino.

6. KATERE SO TVOJE SLUŽBENE DOLŽNOSTI?

Od rezanja cvetja, sajenja, prodaje, zalivanja, oskrbovanja rastlin do skrbi za stranke. Velikokrat zavijam tudi darila.

Cvetličarji skrbimo za urejenost, vzdrževanje in oblikovanje vrtov, nasadov in parkov.

Moje delo je tudi priprava aranžmajev za izložbe, sodelovanje na tekmovanjih in razstavah, ki so dobra promocija za našo cvetličarno.


7. SPREGOVORIVA O ZAPOSLITVENIH MOŽNOSTIH ZA LJUDI S TEM POKLICEM
.

Za cvetličarstvo je včasih veljalo, da je to ženski poklic, sedaj pa iz leta v leto ta poklic pridobiva nove razsežnosti in vedno več je tudi predstavnikov moškega spola v tem poklicu, ki prav tako delamo šopke, se ukvarjamo z nasadki in venčki.

8. KAKO JE S CENJENOSTJO IN RAZŠIRJENOSTJO TEGA POKLICA V SLOVENIJI?

Poklic ima dosti predstavnikov in ni redek poklic, saj je cvetličarn iz dneva v dan več. Cvetličarji smo neke vrste umetniki, zato se mi zdi, da med ljudmi vljamo za cenjen poklic.

9. KATERE SO NAJPOGOSTEJŠE TEŽAVE NA KATERE NALETIŠ PRI OPRAVLJANJU TEGA POKLICA?

Težava je recimo, če naročiš cvetje in ti ga ne dostavijo ob dogovorjenem času, ker potem se celoten proces lahko zamakne, kar lahko privede do nezaželjenih posledic, kot je recimo slaba volj in izguba stank, vendar se to ne zgodi tako pogosto, da bi lahko rekel, da gre za stalen pojav.

10. KAKO JE S PLAČO (okvirna višina), KAJ VSE ZAJEMA? SI S PLAČO ZADOVOLJEN?

Moja plača ni blesteča, kljub mnogim priznanjem in mojemu talentu. Vendar tako je, saj je danes kar nekaj cvetličarjev brez službe.

11. NASVET VSEM, KI BI RADI DOBRO OPRAVLJALI TA POKLIC …

Če ste naveličani sedenja v pisarni, stresa in imate željo spočiti svojo dušo, poleg tega pa imate radi naravo in cvetje…