Tesar

Tesar je zelo star poklic. Predniki so postavljali iz lesa cela mesta, mostove, izdelovali ladje…

Sodobni tesar mora poleg vseh klasičnih tesarskih del: izdelave ostrešij, stopnic, sten…, poznati tudi nove gradbene materiale, saj gradijo zahtevne lične strehe športnih hal, lesene hiše, zahtevni opaži…

1. TONI, KAJ JE TAKO MOČNO VPLIVALO NA VAS, DA STE SE ODLOČILI ZA POKLIC, KI GA PREDSTAVLJAMO TA MESEC?

Starši, oziroma oče, ki je od mojih malih nog vedno kaj izdeloval v svoji delavnici, kjer je imel kupe lesenih izdelkov. Verjetno sem zato imel toliko igrač, narejenih iz lesa, seveda. Imel sem konjička, ki ga hranim še danes, oziroma sem ga podaril svojemu sinu in sedaj ga ima njegov sinček (moj prvi vnuk). Sam sicer igrač ne izdeljujem, ima pa lastno podjetje, katerega zametke je zasnoval že moj pokojni oče, ki je hkrati pridobil prve stranke.

2. KAJ PRAVITE, KATERE SO OSEBNOSTNE LASTNOSTI, KI SE JIH PRIČAKUJE, DA JIH BO IMEL TESAR?

Predvsem mora biti fizično močen, vzdržljiv. Potrebno je tudi, da je natančen in da ima občutek, ki je prirojen za ta poklic, poleg tega je pomembno, da če delaš na terenu, da znaš pravilno in pravočasno reagirati na naravne spremembe. Poleg tega mora imeti tesar dober otip in sluh, pa tudi vid, seveda mora imeti (če dela na terenu) dobro prostorsko zaznavanje in se ne sme imeti strahu pred višino.

3. KAKŠNA IZOBRAZBA JE POTREBNA ZA OPRAVLJANJE TEGA POKLICA?

Ni posebnih zahtev, potrebno je končati srednješolski gradbeni program in pridobiti naziv tesar. Potem pa se lahko tesar ukvarja z različnimi stvarmi oziroma hočem povedati, da lahko dela na različnih sferah tesarstva, lahko izdeluje opaže, lesene konstrukte, strešne konstrukcije.

4. IMATE MORDA V VAŠI SLUŽBI KAKŠNA DODATNA IZOBRAŽEVANJA, TEČAJE?

Ker sem lastnik podjetja, s temi stvarmi niti nisem »obremenjen«, niti ne »obremenjujem« svojih zaposlenih. Sam sem seznanjen z vsemi novostmi in potem te novosti prenesem na zaposlene, potem pa to zadevo izvajamo, če seveda naročnik želi tako oziroma mu svetujemo, če tako želi.

5. OPRAVLJANJE VSAKEGA POKLICA SESTOJI IZ DOBRIH IN SLABIH PLATI. KAJ VAM JE PRI VAŠEM DELU NAJBOLJ VŠEČ?

Všeč? Hm, saj niti ne vem, sploh nisem razmišljal še o tem. Ker pač je moj oče to delal, sem se čisto avtomatsko tudi sam se začel ukvarjati z istim poklicem, škoda bi bilo, da očetov trud in dober glas »ponikneta«. Všeč mi je to, da z zaposlenimi nimam konliktov in da v mojem podjetju poteka vse v najlepšem redu, da so delavci zadovoljni s plačo in da imamo »fer« odnos.

5a. PA NEGATIVNE PLATI VAŠEGA DELA?

Delo v neprijetnih vremenskih razmerah, ko nam je vroče oziroma ko pritiska mraz. Ponavadi, če je dež, ne delamo ali če pada sneg, imamo pa poleti toliko več dela, ko delamo resnično cele dneve.

6. KATERE SO VAŠE DELOVNE NALOGE?

Sam skrbim za promocijo podjetja, za pridobitev novih strank in s tem naročil, za izdelavo tehničnih risb in shem, za nadzor nad delom in za časovno prilagajanje dela, da izvedemo vse v roku. Sem v istem hipu direktor, nadzornik ter koordinator.

7. SPREGOVORIVA O ZAPOSLITVENIH MOŽNOSTIH ZA LJUDI S TEM POKLICEM.

Tesarjev je premalo, sam že nekaj časa iščem vsaj 2 nova sodelavca, vendar se javljajo ljudje, ki nimajo izkušenj, ali pa niso zadostno telesno močni. Kljub temu, da ponujam za opravljeno delo dobro plačilo, ne najdem tesarjev, ki bi bili primerni za opravljanje tega dela. Drži pa, da delo poteka večinoma stoje, v prisilni drži, kar je za mnoge lahko tudi obremenilni element iz stališča zdravja.

8. KAKO JE S CENJENOSTJO IN RAZŠIRJENOSTJO TEGA POKLICA V SLOVENIJI?

Cenjenostjo in razširjenostjo? Za razširjenost poklica sem že povedal, glede cenjenosti pa…glede na to, da so prijazni z nami in da delo opravljamo korektno in da nas ljudje velikokrat potrebujejo, je verjetno spoštovan poklic.

9. KATERE SO NAJPOGOSTEJŠE TEŽAVE NA KATERE NALETITE PRI OPRAVLJANJU TEGA POKLICA?

Predvsem vremenske razmere, zato je včasih težko vnaprej planirati delo in s tem sprejemati naročila. Lanskoletna zima je bila zelo mila, lahko rečem, da je praktično ni bilo, tako smo lahko vseskozi opravljali svoje delo in izvrševali naročila, vendar pa je potrebno delo planirati včasih tudi več mesecev prej in tako, ker nismo vedeli kaj nam bo prinesla zima, včasih ne upaš tvegati. Hkrati ni nobenega prostega časa, poleg tega lahko pride pri delu do poškodb.

10. KAKO JE S PLAČO (okvirna višina), KAJ VSE ZAJEMA?

S poslom oziroma prihodki sem zadovoljen, zato tudi primerno nagradim svoje zaposlene, ker se mi zdi to pravilno. Mi smo vedno razpoložljivi, delo opravimo korektno in zato se stranke k nam vračajo, dela pa nam nikoli ne zmanjka.

11. NASVET VSEM, KI BI RADI DOBRO OPRAVLJALI VAŠ POKLIC …

Skrbite za dobro ime podjetja, delo opravljajte korektno in stranke vam bodo hvaležne.
brezposelnost tesarjev

Viri:
www.s-sc.ce.edus.si
www.mszs.si/eurydice/scripts/brezposelni.pl