Msm – pozitivni in stranski učinki

Med najrazličnejšimi prehranskimi dodatki, ki jih zadnje čase tudi Slovenci uživajo vse pogosteje, da bi se znebili te ali one bolezni oziroma preventivno izboljšali svoje zdravje, je zelo priljubljen msm prah, ki mu marsikdo pravi tudi čudežni prah. Zakaj? Ker gre za prehranski dodatek, ki ima izjemno širok spekter delovanja in koristi telesu na najrazličnejših področjih, še zlasti za lepoto.
Tako kot vsak prehranski dodatek, pa ima seveda lahko pri občutljivih ljudeh ali ob predoziranju msm tudi stranske učinke.

Pozitivni učinki msm

Človeško telo potrebuje za svoje optimalno delovanje veliko elementov, ki jih pogosto težko dobi z redno prehrano. Eden takšnih je tudi žveplo, ki se pri kuhanju hitro uniči, zato ga velja zaužiti ali s presno prehrano, ki je običajno ne pojemo dovolj, ali pa s prehranskim dodatkom. Najbolje lahko potrebe po žveplu zadovoljimo z jemanjem msm praha (ali msm v kapsulah), ki je naravni žveplov mineral.

msm-prah

Zakaj je msm prah tako priljubljen? Pravimo mu tudi mineral lepote, saj vpliva na nohte, lase in kožo. Skrbi namreč za tvorjenje kolagena in keratina, kar pomeni, da so ob uživanju msm naši nohti in lasje močni, koža pa je prožna in brez gub – prav iz tega razloga se k msm rade zatekajo ženske. Sicer pa je koristen še za mnoge druge reči: deluje protivnetno, preprečujekrče in bolečine v mišicah ter po vadbi skrbi za njihovo regeneracijo, pomembno pa vpliva tudi na sklepe. Sklepi postanejo bolj zdravi in bolj gibljivi, zaradi česar je msm prah priporočljiv za vse, ki jih muči artritis ali njemu podobne bolezni.

Msm stranski učinki

pri vsakem prehranskem dodatku je potrebna previdnost, in enako velja tudi za msm prah oziroma kapsule. Msm moramo zaužiti z veliko vode, če želimo da bo učinek kar najboljši, pa zraven poskrbimo tudi za vnos vitamina C, torej ga je najbolje zaužiti skupaj z limoninim sokom oziroma limonado.

Kolikšna naj bo količina zaužitega msm je odvisno od tega, za kak čist prehranski dodatek gre oziroma koliko je v prahu msm in koliko »polnila«. Pri čistem msm marsikdo uživa po eno žličko na dan, a če boste z uživanjem šele pričeli, se priporoča, da začnete z nekoliko manjšim odmerkom, da vas nebi presenetili msm stranski učinki.

In kakšni sploh so stranski učinki msm? Pojavijo se lahko predvsem prebavne težave, na primer driska, slabost in bolečine v želodcu. Včasih se pojavijo tudi otekanje, glavoboli ali nespečnost. Zaradi tega velja, da jemljemo MSM prehranski dodatek v zmernih oziroma na embalaži navedenih količinah, uporabljamo pa ga krajše obdobje, na primer do tri mesece, nato pa je potreben premor.