Proteini

Proteini oz. beljakovine so skupina hranil v sestavi aminokislin, ki so manjše molekule, sestavljene iz ogljika, vodika, kisika in dušikovih atomov. Ti atomi tvorijo mešanico v različnih vzorcih, da lahko nastanejo različne aminokisline. Nekatere od njih so bistvenega pomena, ker se ne morejo tvoriti v telesu in jih je treba vnesti v telo s hrano.

Proteini imajo vrsto zelo pomembnih funkcij v telesu. Najprej in predvsem, beljakovine so odgovorne za rast in vzdrževanje vseh telesnih celic in strukture, kot so kosti, mišice, krvne celice, koža in lasje. So tudi glavni sestavni del encimov, proteinov, ki pomagajo pri veliko kemičnih reakcijah v telesu, vključno s prebavo. Beljakovine so tudi sestavni del za proizvodnjo hormonov, kot so inzulin, ščitničnih hormonov, estrogena in testosterona.

Ko zauživamo proteine s prehrano se v želodcu izločajo prebavne kisline, ki povzročajo procese razgrajevanja (sprememba kemijske strukture). Prebava se nadaljuje v tankem črevesu, kjer poteka večina razčlenitvenih procesov beljakovin. Beljakovinam se povrne prvotna struktuar osnovnih aminokislin, tako da jih telo lahko absorbira skozi črevo in tako transportira v krvni obtok. Od tam gredo v jetra, kjer se ureja poraba aminokislin.

proteini

Proteini lahko v naši prehrani prihajajo v telo iz dveh različnih virov: sredstva na rastlinski osnovi (kot so soja, oreščki in fižol), ali živalski osnovi (kot so meso, mlečni izdelki in jajca). Z izjemo soje, samo beljakovine živalskega izvora vsebujejo vse esencialne aminokisline v zadostnih količinah. Beljakovine rastlinskega izvora vsebujejo tudi vse esencialne aminokisline, vendar pa nekatere od njih v nezadostnih količinah za oskrbo naših prehranjevalnih potreb.Če ne jeste živalskih izdelkov na osnovi mleka, lahko kombinirate različne vrste rastlinskih proteinov, da bo telo dobilo vse aminokisline, ki jih potrebuje.

Zahteve po proteinih se razlikujejo glede na starost, spol in težo, vendar pa se za povprečno žensko, staro od 19 do 50 let, tretira vnos beljakovin približno 46 g do 50 g na dan. Pri nosečnicah ali doječih materah, ki potrebujejo dodaten vir beljakovin, da lahko zadovoljijo svoje vsakodnevne potrebe, je vrednost seveda višja (prav tako to velja za rekreativne ali profesionalne športnike in športnice). Moški potrebujejo večje količine beljakovin vsak dan zaradi večje mišične mase.

Zdrava prehrana naj vključuje 2 do 3 obroke pustih beljakovin vsak dan. Živalske beljakovine imajo ponavadi višje vrednosti z vsebnostjo nasičenih maščob, zato je treba te vrste beljakovin omejiti. Puste beljakovine vključujejo meso piščancev in puranov, pečeno na žaru brez kože, goveje meso z odstranjeno maščobo in ribe. Fižol in oreščki so dobra izbira kot rastlinski vir beljakovin. Poizkusite zrna, kot so kvinoja in kasha, ki vsebujeta izjemno visoko vsebnost beljakovin. Mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob so tudi odličen vir beljakovin. Poskusite z jogurti, skuto in mlekom z manj maščobami.

Puranji sendvič z nemastnim sirom, paradižnik in solate so lahko odlično kosilo. Potrebno je izbrati kakšen drug preliv namesto majoneze.Imejte v mislih, da tudi priprava jedi šteje, pusto piščančje meso je odlična izbira, vendar se za pripravo raje odločite na žaru ali pečeno namesto ocvrtega.

aminostar
Za vse, ki vas pesti časovna stiska ali nimate vsakodnevne možnosti priprave ustreznih jedi lahko sežete po proteinih iz naše ponudbe, ki vsebujejo visoke vrednosti proteinov, aminokislin, vlaknin in ostalih pomembnih snovi, ki jih telo potrebuje.