Omega 3 maščobne kisline

Zakaj so Omega 3 maščobne kisline dobre?

Zaščita srca in ožilja

Omega 3 znižuje vsebnost trigliceridov, pojav aritmije in upočasnjuje nastanek arterijskih oblog

Omega 3 maščobne kisline kot sta EPA in DHA ščitijo srce in kardiovaskularni sistem ter na mnoge načine uspešno premagujejo številne kritične kardiovaskularne dejavnike tveganja. Povečane vrednosti trigliceridov v krvi znatno povečajo tveganje za bolezni srca. Omega 3 bistveno zmanjša nivo trigliceridov in pomaga stabilizirati ostale dejavnike tveganja, povezane s presnovnim sindromom.

V borbi proti visoki ravni lipidov v krvi po obroku

Dobro je raziskano področje delovanja na povečan nivo maščob (lipoidov) v krvi po obrokih – t.i. postprandialna hiperlipidemija. To je pojav hitrega povečanja količine lipidov v krvi po obroku za katerega strokovnjaki domnevajo, da ima velik vpliv na pojav ateroskleroze in akutnega srčnega infarkta.

Omega 3 ima edinstveno sposobnost, da pospeši odstranjevanje maščob iz krvi po obroku in ima v tem smislu pomembne zaščitne in preventivne lastnosti.

Omega 3 upočasnjujejo nastajanje oblog, preprečujejo strjevanje krvi in izboljšujejo endotelne funkcije

Nestabilne obloge nakopičene v arterijah so lahko vzrok srčnega napada. Nestabilne obloge se lahko »odluščijo« in ti odtrgani delci blokirajo prost pretok krvi po žilah. Srčni infarkt povzročen zaradi teh odtrganih delcev arterijskih oblog se pojavi nenadoma, brez tipičnih simptomov kot so angina ali pomanjkanje sape.

Prednosti maščob omega-3

Omega 3 delujejo na samo strukturo oblog – pomirjujoč vnetne procese – s čimer jih stabilizirajo in zmanjšajo nevarnost. Raziskave kažejo, da omega 3 upočasnjujejo tudi sam nastanek aterosklerotičnih oblog.

Še eden izmed vzrokov nastanka srčnih bolezni je endotelna disfunkcija – stanje pri katerem se krvne žile ne uspejo razširiti v primeru povečane potrebe po boljšem krvnem obtoku. Novejše študije jasno kažejo na povezanost omega 3 maščobnih kislin s pravilnim delovanjem krvnih žil in proizvodnjo pomembnih snovi v endotelnih celicah, ki so potrebne za pravilno širjenje krvnih žil.

Omega 3 kapsule normalizirajo srčni ritem in delujejo preventivno proti nenadni smrti zaradi srčnega napada

Omega 3 iz ribjega olja so zelo učinkovite pri regulaciji srčne aritmije (atrijska fibrilacija), ki bistveno povečuje tveganje za srčni infarkt. Ugotovljeno je, da med ljudmi, ki trpijo zaradi srčne aritmije v večini prevladujejo tisti z nizko stopnjo oz. nivojem omega 3 maščobnih kislin v krvnem obtoku. Klinična uporaba omege 3 maščobnih kislin je zaželena pri zdravljenju motenj srčnega ritma.

Preventivne lastnosti omege 3 – kot pomoč proti nastanku tumorjev in pomoč bolnikom

Zaradi omejenega uspeha zdravljenja proti hudim boleznim se preventiva pogosto nahaja v osredotočanju interesov. Podatki zbrani v zadnjih tridesetih letih so pokazali, da imajo ljudje, ki živijo na področjih v katerih se tradicionalno poje več rib (npr. Norveška, Japonska,…) nižjo pojavnost rakavih obolenj kot drugi – povezava z uživanje omege 3 in pojavom rakastih obolenj. Najprej je bilo ugotovljeno, da obstajajo mehanizmi, ki spreminjajo genetski signal v celicah, kar preprečuje, da bi postale rakave. Nadalje je poznano protivnetno delovanje omega3 maščobnih kislin – zmanjševanje proizvodnje vnetnih molekul, za katere se smatra,da so »pobudniki« nastanka in napredovanja tumorjev. Študije, ki se trenutno izvajajo na laboratorijsko povzročenih tumorjih pri živalih, kažejo odlične rezultate delovanja EPA in DHA elementov omege 3 pri preprečevanju in napredovanju raka na dojki in raka na prostati. Podobno, mehanizem delovanja povzroča izginotje receptorjev na povšini celic tumorja, ki so potrebne za prenos metastaz na druga tkiva.

Omega 3 in možgani

Raziskave povezanosti omega 3 in razpoloženja so se začela po eni izmed meta študij, ki je pokazala tesno povezanost med populacijo, ki uživa več morske hrane, manj depresivnih motenj. Ne samo dejstvo, da v večini zahodnih držav prehrana sloni na predelanih živilih, ampak tudi trendi hujšanja, ki najpogosteje podpirajo večno tezo – da se je treba izogibati maščobam, so vzroki za povečanje depresivnih motenj. Dodatek izredno pomembne omege 3, kaže pozitivne rezultate pri različnih pacientih in je lahko prava pomoč ljudem vseh starosti, ki zapadajo v depresivna stanja. Ob tem ,po eni izmed objavljenih študij omega 3 maščobne kisline lahko pomagajo osebam, ki že jemljejo predpisana zdravila vendar ne dosegajo želenih rezultatov. Izboljšanje v kombinaciji z zdravili so opazili pri depresiji, anksioznosti, motnjah spanja in zmanjšanega libida. Študija, objavljena v Angliji je potrdila učinkovitost uporabe skupaj z zdravili pri bolnikih z bipolarno motnjo. Kot zelo pomembna za delovanje možganov se je omega 3 izkazala pri zdravljenju motnje pomanjkanja pozornosti (ADHD) pri otrocih in mladostniki ter pri preventivi demence in Alzheimerjeve bolezni…

Omega 3 in kosti – povezava za katero mnogi ne vedo

Številne raziskave in študije opozarjajo na povezanost uporabe teh maščobnih kislin in ohranjanjem močnih kosti (tudi v starosti). Omega 3 maščobne kisline lahko preprečijo izgubo kostne mase zaradi procesa staranja in povečajo absorbcijo zelo pomembnega kalcija. Krepitev kosti in protivnetni učinek omege 3 ima poseben pomen za zmanjšanje tveganja nastanka osteoporoze pri ženskah v v menopavzi, kot tudi za vso odraslo populacijo, ki trpi zaradi zmanjševanja oz. izgube kostne mase in obolenj kot sta revmatoidni artritis in periodontitis.

Kdo lahko uživa kapsule Omega 3?

Čeprav so koristne za vse starostne skupine in spol, bi se osebe, ki uporabljajo zdravila proti strjevanju krvi ali so nagnjeni h krvavitvam morale pred uporabo Omega 3 posvetovati z zdravnikom.