Masaža

Zakaj masaža ?

Živimo v hitrem vsakodnevnem tempu. Smo pod stalnim sresom, pritiskom.

Ni to, da je popularno, potreba je, da sploh lahko normalno funkcioniraš, ozaveščenost je dosti višja, to je šele začetek, masaža je samo en delček v celoti.

V ozadju je delovanje življenske energije, či, vodnarjevo obdobjem, zavedanja, večja skrb za svoje zdravje, svoje počutje,višja kakovost življenja, in celotnega bivanja tukaj in sedaj. Večja stopnja zavedanja.

masaža hrbtaUčinki masaže:

 • pospešena cirkulacija krvi in limfe,
 • hitrejše odplavljanje metaboličnih produktov,
 • hitrejša regeneracija tkiv po naporu,
 • zmanjševanje edemov,
 • zmanjšanje mišičnega tonusa.
 • poveča se elastičnost kože in mehkih obsklepnih tkiv,
 • sprostijo se skrajšane tetive in mišice.
 • zaradi manjše bolečine se izboljša gibljivost segmentov.
 • povečano izločanje endomorfinov je pomembno za boljše psihično počutje in spanje.

 

KLASIČNA MASAŽA

Masaža je zelo stara in ena izmed najbolj naravnih metod zdravljenja in ohranjanja zdravja. V zdravstvu se uporablja kot dopolnilna terapija osnovnim terapijam, predvsem pri zdravljenju bolečine in pretočnih motenj, v preventivi pa za ohranjanje zdravja in zmanjševanje stresa. V današnjem življenju polnem obveznosti, vsi lovimo trenutke prostega časa in si prizadevamo, da bi jih nekaj izkoristili tudi zase. Klasična masaža celega telesa blagodejno vpliva na splošno počutje, izboljšuje krvni pretok, sprošča mišice ter umirja živčni sistem. Zmasiramo vam roke, noge in hrbet, vključno z vratnim delom hrbtenice. Delna klasična masaža ima enake pozitivne učinke na telo, le da se omejimo na en del telesa: roke, noge ali hrbet z vratnim delom hrbtenice.

MASAŽA HRBTENICE

Vzroki za nastanek kronične bolečine v križu

V križu obstaja mnogo bolečinsko občutljivih tkiv. Bolečino povzročajo degenerativne spremembe, posledice po poškodbah in vnetjih. Fizične preobremenitve lahko vzbudijo in trajno prožijo bolečino v prizadetih tkivih. Povečano tveganje za razvoj kronične bolečine v križu predstavlja fizično delo z dvigovanjem, vlečenjem, potiskanjem bremen, dela v stoječem položaju, nezadovoljstvo z delom, manjša mišična moč kot posledica slabe kondicijske pripravljenosti, pa tudi debelost in kajenje.

Na slabši terapevtski rezultat vplivajo klinični dejavniki, kot so prejšnja kronična bolečina v križu, funkcionalna nesposobnost za fizične obremenitve, začetna bolečina, ki se poslabša stoje ali leže, in slaba drža.

Dejavniki, ki pogojujejo obisk pri zdravniku, so odvisni od trajanja bolečine. V prvih dveh tednih privede bolnika k zdravniku močnejša bolečina, po dveh tednih funkcionalna nesposobnost in po treh mesecih želja po ugotovitvi vzroka bolečine in naraščajoča depresija. Bolniki s kronično bolečino v križu imajo trikrat več depresivnih epizod kot ostali ljudje.

Simptomi kronične bolečine v križu

Simptomi kronične bolečine v križu so številni, težko je ugotoviti poglavitni vzrok bolečin in diagnozo. Prevladujejo bolečine in mišični krči v ledvenem delu hrbtenice, zaradi česar se zmanjša gibljivost. Nastanejo mišične prikrajšave v mišicah triceps sure, m. iliopsoas in v paravertebralnih ledvenih mišicah. Zmanjša se moč mišic fleksorjev in adduktorjev kolka, ekstenzorjev kolena in fleksorjev ter rotatorjev trupa. Posledica teh sprememb je slaba telesna drža v mirovanju in gibanju je posledica teh sprememb. Če ima bolnik ob tem preveliko telesno maso, slabšo motiviranost in slabo telesno kondicijo, je rehabilitacija manj uspešna.

Prenesena bolečina Kronično bolečino v križu lahko povzročajo bolezenska stanja notranjih organov. Bolečina se prenaša po dermatomih, miotomih in sklerotomih, pa tudi preko vegetativnega živčevja. Tako so prepoznavna bolečinska stanja, ki izvirajo iz trebušne aorte (anevrizma), žolčnika (vnetje), želodca (razjeda), dvanajstnika (razjeda), trebušne slinavke (vnetje), ledvic (vnetje ali tumor), ženskih in moških spolovil, debelega črevesa in abdominalne votline (peritonitis).

Glavobol zaradi motenj vratne hrbtenice.

To vrsto glavobola  povzročajo dražljaji zgornjega vratnega dela hrbtenice.

Prvi dve vratni vretenci ( atlas in axis ) sta zaradi  gibanja glave in vtatu nenehno obremen jeni, od tu tudi možnost vnetja živčnih končičev.

V kar nekaj pogledih se cervikalni glavobol razlikuje od migrene .

Glavobol zaradi motenj  vratne hrbtenice se pojavijo v vseh starostih. Zanj so značilne bolečine v vratu, ki se prenašajo v stalni ali zbadajoči obliki na okcipitalni ( zatilnični ) del, na predel senc in inadočesni predel glave. Bolečino občutimo le na eni ali na obeh straneh lobanje.

Včasih jo spremljajo težave, kot so vrtoglavica, šumenje v ušesih, skoraj izključeni pa so pojavi slabosti in bruhanja.

Sprožilni faktorji :

 • glavobol, ki izhaja iz vratne hrbtenice, lahko sproži neprimerna lega hrbtenice ,
 • včasih je ta glavobol posledica prometne nesreče , pri kateri je prišlo do poškodbe vratnega predela (  trčenje od zadaj – tedaj glava sunkovito  udari nazaj in takoj zatem naprej, pri čemer pride do pretegnjenja mišic in vezi in bolj ali manj hudega zvina vratu.
 • Včasih se pridružijo osdebni dejavniki –  nenadna utrujenost, nespečnost, razdražljivost, težave s koncentracijo in spominom, nestabilnost pri hoji, občutek vrtoglavice,šumenje v ušesih, težave z vidom,

Migrena

Je obolenje, ki prizadeva predvsem mlajše ženske in se z leti nekoliko omili. Pri  migreni vrat ni udeleže.  Pojavi se s pogostimi napadi, z utripajočo in razbijajočo , navadno enostransko  bolečino.  Nastajajo bolečine, domnevno  zaradi krčenja in raztezanja  krvnih žil lobanje in obraza.

Bolečino spremljajo slabost in bruhanje, ki se navadno pojavita proti koncu napada.

Prebavne motnje so dokaj pogoste  in hude,  bolnik pa slabo prenaša tudi hrup in svetlobo. Včasih se mu pred očmi pojavljajo črne, svetlikajoče pike.

Bolečine, ki jih bolnik lahko čuti kjerkoli v telesu, od hrbta pa do okončin , se pojavljajo v trenutku izredne utrujenosti in težav  s spanjem. .

masaža

Potreben je posvet z zdravnikom , da predpiše ustrezno zdravljenje .

Ugodno vplivajo tudi vse vrste toplih obhladkov, iztegovanje vretenc in masaža. Masaža z poudarkom na masaži celotnega vratnega dela hrbtenice.

Viri :
–          Dr. Charley  Cohen – Premagajmo bolečine v hrbtu. (  original : Dr. Charley Cohen – VAINCRE SON MAL DE DOS ,  Ljublana  leto 1999   izdal Tomark d.o.o )
–          Kako deluje – BOLEZNI ,  Tehniška Založba Slovenija  1975
–          Derganc F. Osnove fizikalne terapije , Ljubljana, Medicinska fakulteta,
–          Praktični  vodnik MASAŽA – Wellness in zdravje , Tržič 2009
–          Mag. Gabrijela Gaber , Klasična terapevtska masaža, Ljubljana 2006
–          In drugi strokovni članki s področja  zdravljenje hrbtenice, psihohigiene in medicine.