Dom, vrt in okolica

Posode za rože v različnih dimenzijah

V poplavi najrazličnejših posod za cvetje lahko najdete marsikaj. Na voljo so celo prav posebne trendovske cvetlične steklene vaze ter cvetlični lonci, ki so izdelani povsem ročno. Lahko so iz tudi iz kovine ali v obliki pletenih košar, in sicer v skandinavskem stilu.

Zavedati se je treba, da dandanes dekorativna korita za rože predstavljajo tudi pomemben del dekoracije. Na samo enem prodajnem mestu tako lahko najdete tudi do več sto različnih modelov. Izbirate torej med najrazličnejšimi barvami, vzorci, velikostmi in materiali.

Izdelava cvetličnih korit v lastni režiji

Konec koncev pa si lahko korita za rože naredite kar sami. Seveda morate za to imeti kar nekaj izkušenj, znanja, dobrih idej in ne nazadnje kar nekaj primernega materiala. V lastni režiji tako najpogosteje nastanejo lonci za rože iz lesa.

Posode za cvetje iz gline

Ne smemo pa niti mimo posode za cvetje, ki je izdelana iz priljubljene gline. Glineni lonci so torej narejeni iz žgane gline ter se najpogosteje uporabljajo za nekoliko večje pa tudi težje rastline. Te bi se lahko kaj hitro prevrnile, če bi bile na primer nameščene v lažje posode za cvetje, na primer v takšne iz plastike.

Posode za cvetje iz gline
Posode za cvetje iz gline različnih oblik za notranjo uporabo

Čeprav so glinena korita za rože cenovno precej dražja, pa jih po drugi strani odlikuje izjemno lep pa tudi ličen izgled. Stene tovrstnih posod so porozne, koreninam to precej olajša dihanje, kar pomeni tudi bolj pogosto zalivanje. Ne nazadnje pa manjšo verjetnost samega gnitja korenin.

Kamnite in betonske posode za rastline

Pri izbiri opreme za rože vas bodo morda najbolj zamikale prav betonske in kamnite posode, ki jih lahko kupite v spletni trgovini Miravila. Izdelane so lahko v najrazličnejših oblikah, vrstah, reliefih, motivih, velikostih. Teža posode je praviloma sorazmerna z njegovo velikostjo. Za manjše lonce je tako značilno, da so zmerne oziroma znosne teže. Veliki betonski lonci pa omogočajo veliko mero stabilnosti, ker je njihova teža res velika.

Takšna vrsta posod za rastline se odlično obnese pri oblikovanju cvetlične bariere. Njihova daleč največja slabost pa je zagotovo segrevanje v vročem poletju pa tudi precej močna ohladitev v zimskih dneh.