Električne ali navadne zobne ščetke?

Zdravje naših zob je v veliki meri odvisno od rednega ščetkanja. S tem preprečujemo nabiranje zobnih oblog in ustvarjanje kamna, ki lahko vodi do številnih parodontalnih bolezni. Na izbiro imamo nemalo število ščetk za zobe, ki so lahko navadne ali električne. Neglede na našo priljubljeno izbiro, so vse zobne ščetke ključno orodje pri ohranjanju zdravja naše ustne votline. Seveda pa ne gre zanemariti izogibanju sladkanih pijač in drugih nezdravih živil, ki hitro načnejo zdravje naših zob. Če še nismo odločeni, katero ščetko kupiti, je dobro, če poznamo nekaj osnovnih prednosti med navadnimi in električnimi izvedbami.

Navadne zobne ščetke so z nami že zelo dolgo časa

Zgodovinski viri trdijo, da so navadne zobne ščetke z nami že od leta 3500 pred našim štetjem. Prva moderna zobna ščetka je bila narejena v Angliji leta 1780. Takrat so se sčasoma pričele masovno uporabljati v Evropski regiji. Držalo je bilo narejeno iz kosti, ščetka pa je bila sestavljena iz prašičjih dlak.

Skozi čas pa so zobne ščetke postale veliko bolj napredne, saj so dandanes narejene iz naravnih in sintetičnih materialov, ki zahtevajo zelo malo vzdrževanja. So izredno ugodne za nakup in dovolj učinkovito očistijo naše zobe. Pri samem čiščenju moramo biti pazljivi, da ne pritiskamo preveč za zobe, saj jih lahko tako poškodujemo.

Klasične zobne ščetke imajo dolgo življenjsko dobo

Dejansko je mogoče klasično zobno ščetko kupiti zelo ugodno skoraj kjerkoli. Tako jih je mogoče hitro zamenjati v primeru, da smo staro izgubili, je poškodovana ali se ji je pripetilo kaj drugega.

Izbira električnih zobnih ščetk prevlada nad prednostmi navadnih zobnih ščetk, če si želimo različnih programov čiščenja zob.
Od načina čiščenja zob je odvisno zdravje naših zob. Prednosti navadnih zobnih ščetk so, da dobro očistijo naše zobe in potrebujejo malo vzdrževanja.

Kupimo jih lahko tudi več, da si naredimo zalogo za dolgo časa. Ker so narejene iz kakovostnih materialov, jih lahko imamo shranjene tudi po več let v embalaži, če jih ne uporabljamo. Priporoča pa se, da jih zamenjamo čim ščetine izgubijo svojo obliko, saj takrat ne zagotavljajo več primernega čiščenja.

Navadne zobne ščetke nam nudijo več nadzora nad umivanjem zob

Ena izmed skritih prednosti navadnih zobnih ščetk je ta, da nam nudijo popoln nadzor nad umivanjem zob. Če izkušamo boleč del dlesni ali drugega predela ust, smo na bolečem delu lahko bolj pazljivi s ščetkanjem. To je izredno uporabno v primerih, da izkušamo kakršnokoli bolečino v ustih, zaradi kateregakoli razloga. 

Prednosti navadnih zobnih ščetk so tudi, da za njih ne rabimo napajalnih adapterjev.
Navadne zobne ščetke omogočajo popoln nadzor nad čiščenjem zob v primeru, da imamo v ustih boleč predel.

Res pa je tudi, da navadno ščetko lahko s seboj vzamemo na potovanje, ne da bi za to potrebovali napajalni adapter ali drugo elektronsko opremo. Zato so priljubljene med ljudmi, ki veliko potujejo.

Električne zobne ščetke uporabljajo napredno tehnologijo

Dejstvo je, da so električne zobne ščetke veliko dražje od navadnih. Za to pa obstaja tehten razlog, saj vsebujejo veliko moderne tehnologije. Kupimo jih lahko tudi v kompletu za dve osebi ali celo družino. Sčasoma pa jim bomo morali zamenjati držalo za ščetine, saj se bo obrabilo kot pri navadnih ščetkah. 

Velika prednost električnih izvedb ščetk je ta, da so strokovnjaki za čiščenje zob ustvarili različne programe, ki jih lahko koristimo po želji. To jih naredi preproste za uporabo, saj zaznajo elemente, kot so:

  • Prevelik ali previsok pritisk na dlesni in zobe pri uporabi ščetke
  • Primeren čas oziroma dolžina čiščenja zob
  • Optimalen program za čiščenje naših zob

Številni programi za čiščenje

Moderne električne zobne ščetke so slovite po svojih vsebovanih programih. Te so namenjeni različnim stopnjam čiščenja naših zob, kar je izredno dobrodošlo. Od uporabnika ne zahtevajo nobenega dodatnega znanja ali tehnik, ki bi se jih moral poslužiti pri uporabi ščetke.

Starši morajo otrokom pokazati kako naj uporabljajo električne zobne ščetke.
Izbira električnih zobnih ščetk se je skozi čas povečala. Otroci radi umivajo zobe z električnimi zobnimi ščetkami, ker so zabavne za uporabo.

S tem je zagotovljeno, da je čiščenje zob vedno zelo preprosto in neboleče. Vedno pa je seveda priporočena uporaba kakovostne zobne paste, ki jo najraje uporabljamo ali nam jo je predlagal zobozdravnik. Ščetine pa so tudi narejene tako, da globoko očistijo naše zobe ter nam pri tem ne povzročajo neudobja.

Električne zobne ščetke so zabavne za otroke

Izbira električnih zobnih ščetk je močno poskočila v zadnjih letih. Na voljo imamo tudi izvedbe za otroke. Te so pri otrocih veliko bolj priljubljene, saj jih je bolj zabavno uporabljati. Imajo posebej prilagojene ščetine, ki so nežne do otroških zob in dlesni. 

Izbira električnih zobnih ščetk in navadnih zobnih ščetk je prepuščena vašim preferencam.

Starši, če pravilno predstavijo svojim otrokom električno ščetko, lahko spremenijo umivanje zob v zabavno igro. To pa je velika prednost, saj otroci niso poznani po tem, da radi uporabljajo ščetke. Priporočljiva je pazljivost, kar se tiče uporabe ščetk na električno energijo pri otrocih, saj je vedno dobro, da jim starši prvo pokažejo, kako se napravo pravilno uporablja.

Neglede na ščetko za zobe, ki jo uporabljamo, je vedno priporočljivo, da enkrat na dan očistimo zobe. S tem preprečimo nabiranje oblog in zobnega kamna, ki sta lahko vodilo do številnih parodontalnih bolezni.