Zdravje, lepota in moda

Obiščimo zobozdravnika in odpravimo zobobol

Vsak zobobol je nedvomno opozorilo, da je naš zob v težavah. Včasih je bolečina veliko hujša, kot pa je dejansko stanje. Kljub temu je obisk našega zobnega tehnika ali zdravnika za zobe pomemben, če čutimo kakršnokoli bolečino v ustni votlini.

Povzročitelji zobobolov so:

  • Zobna gniloba
  • Razpoke zoba
  • Poškodovana plomba
  • Brušenje oziroma drgnjenje z zobmi

Pogosto nepoznan povzročitelj zobobola pa so vnete dlesni. Dlesni nudijo strukturno oporo zobem. Če postanejo vnete, zaradi slabe higiene, poškodb ali drugih razlogov, lahko bolečino občutimo, kot da prihaja iz zoba.

Ali so za preprečitev zobobola in ustrezno zobno higieno boljše električne ali navadne zobne ščetke?

Bolečine zoba pogosto vključujejo številne simptome

Občutek bolečega zoba ni vedno enak. Lahko se pojavi kot oster občutek oziroma bolečina, ko v kaj ugriznemo. Pogosto pa ga spremlja tudi vnetje dlesni ali bolečina zoba med uživanjem hrane. Dejansko pa lahko bolečina v ustih tudi pripelje do glavobolov, vročine, bolečinah v ušesu na prizadeti strani ust ipd.

Izogibajmo se prekomerni količini sladkorja

Priporočljivo je, da se izogibamo procesiranim in sladkanim pijačam. Enako velja za pretežno procesirano hrano, saj ta v veliki meri škodi našemu imunskemu sistemu. Neglede na to, kakšno hrano uživamo, pa je vedno najbolj pomembno, da si redno čistimo zobe. Uporaba zobne nitke močno pomaga pri odstranjevanju zobnih oblog, kot tudi kakovostna zobna pasta. 

Moderne gazirane pijače s sladili ali sladkorjem so po sestavi skoraj identične sladkarijam. Edina razlika je ta, da so v tekočem stanju. Pogosto pa vsebujejo tudi številne kisline, ki dobesedno prično razgrajati naše zobe na celični ravni. To je tudi razlog, da zobozdravnik Ljubljana vedno predlaga, da smo pazljivi pri uživanju številne hrane in pijače.