Granolom je boleč, zato takoj poiščite pomoč

So vaši zobje videti zdravi in menite, da zato ne more priti do bolečin, ki zahtevajo nujen obisk zobozdravnika? Tisto, kar vidimo od zunaj, ni vedno vse. Dokler se ne odločimo za rentgensko slikanje, tako mi sami kot naš zobozdravnik vidimo le zunanji del zoba, torej zobno krono, še enkrat toliko pa je zoba pod dlesnimi, torej v sami čeljusti. Kadar se pojavi granolom, nastopi težava prav s tem notranjim delom oziroma s samo korenino zoba.

Kakšni so vzroki za granolom?

Da pride do vnetnega procesa inposledično do bolečin v sami notranjosti čeljusti, lahko vpliva veliko dejavnikov. Včasih gre za posledico kariesa, ki seže v globino, včasih za posledico kakšne stare zobne poškodbe (na primer ob padcu ali prometni nezgodi), prav tako lahko granulom povzročijo zapleti pri oblačenju zoba v keramično zobno prevleko, pri dolgotrajni zobni plombi (beli ali srebrni) … Včasih lahko precej natančno predvidevamo, kaj je vodilo h granulomu,spet drugič pa ostanejo razlogi za vedno uganka.

Kako se kaže granolom?

V notranjosti čeljusti, ob zobu, pride do vnetja, pri katerem bakterije vplivajo tako na zobni živec in korenino kot tudi na čeljust. Kostno tkivo čeljusti začne razpadati in gniti, zaradi česar se pojavijo bolečine, vendar ne nujno, da takoj. Prav tako lahko zaradi okužbe in gnitja pride do drugih pojavov, na primer do nastanka ciste v čeljusti.
Granolom je lahko tudi več let skrit in pravzaprav »miruje«, kadar je naš imunski odziv slabši in smo že sicer bolani, pa rad pokaže svoje zobe in nam zada dodatne bolečine. Takrat je potrebno takoj obiskati zobozdravnika, ki bo skušal poskrbeti za odpravo bolečin in nas bo napotil na rentgensko slikanje, s pomočjo katerega bo potrdil diagnozo – in nasobičajno poslal k specialistu na zobno kliniko.

granolom

Odpravljanje granoloma

Ne le, da granolom predstavlja hude bolečine, temveč lahko zaradi njega pride tudi do izgube zoba, ki je na zunaj še povsem zdrav, še precej huje pa je, če pride do resnih težav s čeljustjo – potrebno je zaustaviti gnitje, sicer je lahko ta resno prizadeta in so ogroženi tudi drugi zobje.
Kako poteka zdravljenje? Kot vedno, je ob manjših težavah možno bakterijska vnetja odpraviti z antibiotiki, kadar je vnetje resnejše in je gnitje obsežnejše, pa se običajno s kirurškim posegom (apikotomijo) odpre dlesen in se odstrani prizadeti del zobne korenine in po potrebi tudi del kosti oziroma čeljusti.

Vas zanima kaj so to implantati? Preberite si naš najnovejši članek na to temo.