Kako je bolezen dlesni povezana z drugimi zdravstvenimi težavami?

Različne raziskave kažejo povezavo med boleznimi dlesni in drugimi zdravstvenimi težavami. Slednje se izražajo kot migrene, vnetja sinusov, gnojni izcedki iz nosu, v hujših primerih pa tudi kot rak. Znani so tudi primeri zastrupitve krvi in širjenja okužbe na druge organe. Zobobol je kot ve vsak, ena izmed hujših bolečin, s katerimi se srečujemo v življenju. Pravilna ustna higiena in redni obiski zobozdravnika, lahko preprečijo številna bolezenska obolenja. Pomembno je, da smo konsistentni in natančni. V kolikor pa se pojavijo prvi bolezenski znaki, pa moramo nemudoma obiskati zobozdravnika.

Bolezenski znaki

Parodontalna bolezen dlesni je en izmed najpogostejših vzrokov za izpadanje zob. Začne se z rahlo pordelostjo in otečenostjo dlesni, nadaljuje pa se v obliki krvavenja med jedjo ali pa ščetkanjem zob. Pogosto oteklino in pordelost spremlja tudi neprijeten ustni zadah. Slednjega zanemarjamo in menimo, da je posledica prehrane. V primeru, da se bakterijska bolezen dlesni ne zdravi pravočasno, lahko nastane resen problem. Postopoma se začnejo zobje majati ali v hujših primerih tudi izpadati. To hkrati pomeni, da je okužba zadela tudi druga obzobna tkiva in morda prešla tudi do čeljusti in kosti.

Kronična infekcija in posledice

Poleg naštetih bolezenskih znakov, se bolezen dlesni in vnetje kažeta tudi na drugih delih telesa. Pogosto ga spremljajo občutek težke glave, občutljivost na toplo in mrzlo, milejše ali hujše oblike glavobolov, vnetja sinusov in podobno. Znanstveniki so dokazali tudi korelacijo med vnetji obzobnih tkiv in rakom. V pogostih primerih tudi ni možna rutinska operacija določenega dela telesa, dokler ni izvedena sanacija poškodovanih zob in vnetih dlesni. Vsekakor se ne splača odlašati in čakati na čudežno ozdravljenje.

Zdravljenje

Zavedati se morate, da večletno zanemarjenje ni možno sanirati čez noč. Vaša bolezen dlesni ne bo izginila le z menjavo zobne ščetke in novo zobno kremo.

Potrebne bodo številne terapije z laserjem, vrtanjem, ustvarjanjem zalivk in podobno. spremeniti bo potrebno tudi prehranjevalne navade in način umivanja zob. Doživljenjsko bo potrebno uporabljati antiseptične ustne vodice za dezinfekcijo ust. Naravni probiotiki vam za izboljšajo ustno floro. Zato jih boste morali uživati redno.