Izgorelost občuti več kot polovica vseh ljudi

Izgorelost je posledica dolgotrajnega stresa

Človeško telo je narejeno tako, da ob velikem pritisku iz zunanjega sveta občuti stres. To je naravni obrambni mehanizem, ki pripravi telo na različne situacije. Tako postanemo bolj pozorni, motivirani in pripravljeni na pobeg ali soočenje z nevarnostjo. Problem nastane, če smo neprestano v takem stanju. To nas lahko zelo fizično utrudi, kar se sčasoma prične kazati tudi na čustvenem nivoju. Lahko pa je situacija obratna, da nas stres psihično izmuči, kar se prične kazati v vedno manjši fizični kondiciji, bolečinah v telesu ipd.

Ko smo izgoreli, imamo zelo malo fizične moči na voljo, ne moremo razmišljati trezno, ter se težko spopadamo z vsakodnevnimi težavami. Če tako stanje ne zdravimo, se lahko pričnejo kazati simptomi depresije, ki so v veliko primerih zelo resni.

Neprestana utrujenost, občutek nemoči in izogibanje zdravljenju izgorelosti lahko vodi v hujše stanje. Temu stanju pravimo depresija, ki si deli z izgorelostjo številne simptome.

Simptomi depresije nakazujejo na globlje težave

Neprestana utrujenost, občutek nemoči in izogibanje zdravljenju izgorelosti lahko vodi v hujše stanje. Temu stanju pravimo depresija, ki si deli z izgorelostjo številne simptome. Normalno je, da od časa do časa občutimo simptome depresije, ko smo deležni velikih življenjskih sprememb, kot so smrt ljubljene osebe, izguba službe, težke življenjske odločitve ipd. Depresijo lahko izkušamo nekaj dni do nekaj tednov. Če pa se omenjeno stanje nadaljuje preko omenjenega obdobja, pa lahko nastanejo težave. Tako ne vidimo izhoda iz naše situacije ter se več aktivno ne ukvarjamo z resničnimi problemi in izzivi v našem življenju. 

Nič pa ni nenavadnega, če izkušamo simptome obeh stanj naenkrat. To tudi oteži diagnozo, vendar v vsakem primeru potrebujemo pomoč. V veliko primerih je dovolj že pogovor s psihoterapevtom, ki nam bo ponudil svež pogled na svet in nam predlagal rešitve.