Spremljanje zdravja čebel s tehtnico

Zdravje čebel je v veliki meri odvisno od teže medu, ki ga ima kolonija. Tako je čebelarska tehtnica ključno orodje za zagotavljanje uspešne čebelje populacije v vsaki sezoni. Sama tehtnica je narejena tako, da ni potrebe po vzdigovanju same kolonije s fizično silo. Tako pa tudi obvarujemo svoje zdravje, kot tudi zdravje naših čebel. Z modernimi tehnologijami, pa lahko spremljamo vse podatke v realnem času preko aplikacije na pametnih napravah. Poleg tega pa obstajajo tudi različice tehtnice, ki nam lahko prikažejo zgodovino spreminjanja teže same kolonije in druge statistične podatke.

Količina medu je pomembna za tranzicijska obdobja med sezonami

Zelo praktično je, ko prihajajo zimski meseci, če imamo predstavo o zalogi nektarja, ki so si ga naredile čebele. Tako poskrbimo, da bo kolonija ostala zdrava čez mrzle mesece, ko ne bo možno ustvariti dodatnega medu za shrambo.

Čebelarska tehtnica
Prikaz čebelarske tehtnice

Če nivo nektarja upade, je to lahko znak:

Sušnega obdobja v naravi

Obdobje suše, ko so zunanje temperature visoke, zniža nivo vlage v rožah. To obdobje pa je značilno za tranzicijske čase med sezonami.

Napade kolonije s strani roparjev

Čebelji rop je dokaj pogost pojav, ki ima lahko katastrofalne posledice. Zgodi se zelo hitro in lahko popolnoma onesposobi sposobnost kolonije, da si nabere zalogo medu za zimo.

Čebele so zapustilo kolonijo

Razlogov za zapustitev kolonije imajo čebele lahko dokaj veliko. Velikokrat se zgodi, da je preveč čebel v koloniji, zato pa določena skupine odide na svoje.

Čebelarska tehtnica pa nam pomaga zaznati vsa zgoraj omenjena stanje naše kolonije. Tako lahko čebelam dodamo hrano, zapremo kolonijo ali opravimo druge nujne korake, ki jim bodo zagotovili preživetje.

Preživetje zime s primerno količino shranjenega nektarja

Odrasla čebela lahko v svojem življenju proizvede približno 1/12 jedilni žlice medu. To pomeni, da je to za čebele izredno pomemben vir hrane, ki ga nujno potrebujejo med zimskimi meseci.

Med zimo čebele ne morejo zapustiti kolonije, saj je za njih premrzlo. Narava pa tudi takrat počiva. To pa pomeni, da nimajo druge izbire, kot uporabiti nabran med za preživetje. Če ga imajo premalo, lahko to resno zmanjša količino čebel v koloniji ali pa jo popolnoma uniči.

S čebelarsko tehtnico pa bomo lahko točno izmerili spremembe v teži kolonije. Tako bomo hitro videli, če imajo čebele dovolj medu, jim ga primanjkuje, ali pa so druge težave. Če s tehtnico zaznamo pomankanje, lahko čebele nahranimo s sirupom, da jim pomagamo varno preživeti zimo.

Napredne tehnologije za lažji nadzor nad čebelami

Moderne čebelarske tehtnice so izredno natančne naprave. Napredek računalniške tehnologije pa je omogočil, da imajo vgrajene tudi dodatne funkcije, kot so:

  • Povezava preko bluetooth tehnologije s pametnimi napravami
  • Nadzor temperature
  • Spremljanje statistike preko aplikacij za pametne telefone
  • Hranjenje statističnih podatkov v oblaku

Odlične tehtnice za čebele lahko najdemo na www.beescales.io, kjer lahko izbiramo med različnimi izvedbami, ki so primerne za amaterske in profesionalne čebelarje.