Kakšne nepremičnine Ljubljana ponuja kot luksuzne?

V nepremičninskih oglasih vse pogosteje opazimo oznako, da je nepremičnina nadstandardna oziroma luksuzna, kar naj bi pomenilo, da ponuja več kot druge. Ker glede tega, kaj velja za nadstandard oziroma luksuz ni jasnega pravila, pa pogosto ugotovimo, da ponujeno stanovanje ali hiša dejansko ni nič posebnega, oziroma za luksuz ne šteje tisto, kar si pod to besedo predstavljamo sami.

Luksuzne nepremičnine Ljubljana pogosto nudi glede na lokacijo

Res je, lokacija je pomembna, saj ni vseeno, ali imamo stanovanje v množici visokih stolpnic, obdanih z betonom in cestami, ali se nahajamo nekje blizu parkov in zelenih površin. Kot nadstandardne nepremičnine Ljubljana tako pogosto označuje tiste, ki se nahajajo ob zelenih področjih, kamor šteje na primer bližina Koseškega bajerja ali Rožnika. Prav tako je lahko dodatna vrednost, ki jo označujemo kot luksuz, lokacija nepremičnine v starem mestnem jedru, med vilami v Rožni dolini ali na Prulah. Vsekakor so glede tega, katere nepremičnine Ljubljana upravičeno ponuja kot luksuzne glede na lokacijo, mnenja zelo deljena – in nenazadnje lokacija nekaterim pomeni vse, drugim pa ne prav veliko.

Kaj pa razporeditev?

Marsikdaj je nepremičnina označena kot nadstandardna zaradi svoje arhitekture oziroma notranje razporeditve. Je primerno, da kot luksuzne nepremičnine Ljubljana ponuja stanovanja, ki so v obliki dupleksov ali imajo dnevne prostore zasnovane po “open plan” sistemu, v katerem se dnevna soba, jedilnica in kuhinja združujejo? Vsekakor, a le takrat, kadar so prisotni tudi drugi dejavniki, ki veljajo za nadstandard. Dupleks ni sam po sebi nič posebnega, če je star trideset let in je zgornje nadstropje v mansardi, streha pa ni primerno toplotno izolirana in je morda že potrebna prenove. Tudi “open plan” stanovanje, urejeno z rušenjem sten v starem bloku, ki nujno potrebuje novo fasado, ni kaj prida. Bodite torej previdni in ne nasedajte zgolj besedam.

Katere nepremičnine Ljubljana upravičeno ponuja kot “nekaj več”

Med ekskluzivne nepremičnine spadajo tako nove kot stare, a prenovljene na zanimiv način. Poleg lokacije in razporeditve ter odsotnosti potrebe po kakršnem koli vlaganju, je potrebno dodati še dvoje: stik z naravo in tehnološko dovršenost. Tako lahko za nadstandardno štejemo stanovanje v preurejenem podstrešju stare stavbe, ki ima na področju strehe urejeno teraso in vrtiček, ki je že opremljeno s pravo masažno kadjo in savno, v katerem je kuhinja z najsodobnejšimi napravami, ali pa novo stanovanje v mirni soseski, ki omogoča pogled na gozd, ima nadzor dostopa s kamerami, podzemne garaže in dostop z dvigalom naravnost do stanovanja, omogoča daljinski nadzor senčenja, uravnavanja klime in gretja …